Що таке food-court та з чим його їдять
Для початку розберемося, що таке food-court (фуд-корт). Фуд-корт (англ. food-court) або ресторанний дворик - це окремо відведена зона в громадських приміщеннях (готель, вокзал, аеропорт, торгово-розважальний центр, навчальний заклад) для надання послуг харчування. Характерною особливістю фудкорту є те, що у цій зоні свої послуги надають одразу кілька підприємств громадського харчування. Ще одна особливість - це загальний зал харчування.

З історії фуд-корту
Піонером фуд-корту слід вважати Meeting Mall в Плімут, який був відкритий 1971, але проіснувавши недовго, був закритий з ряду причин. А в березні 1974 року, з'явився торговий центр Paramus Park (відомий як Paramus Park Mall), розташований у Парамус, штат Нью-Джерсі, США. Він і увійшов до історії, як перший ресторанний дворик. Крім того, він ще відрізнявся ще й дизайном від своїх конкурентів. Фуд-корт у цьому торговому центрі був розташований на рівні мезоніну, зал харчування був оточений терасами садів, з величезним 9-ти метровим водоспадом. У 1986 році на базі фуд-корту в центрі Paramus Park було побудовано інноваційний McDonalds з використанням більш дорогих оздоблювальних матеріалів, ніж у традиційних закладах цієї мережі ресторанів. Ресторанний дворик у цьому центрі існує й досі.

Принцип влаштування та роботи ресторанних двориків
Організація роботи ресторанного дворика є досить простою. Перша важлива особливість фуд-корту – це наявність кількох ресторанчиків, які пропонують своє меню для відвідувачів. Все зводиться до принципу самообслуговування. Відвідувач замовляє їжу в будь-якому підприємстві швидкого харчування, які розташовані в зоні фуд-корту і самостійно відносить її за свій столик. У деяких закладах вдаються до послуг офіціантів, але це як виняток із правил. Самообслуговування в таких ресторанчиках може бути організована настільки, що відвідувач самостійно комплектує свою тарілку їжею і їжа може продаватися на загальну вагу. Що ж, правила маркетингу добре працюють і в цій галузі. Друга відмінна риса фуд-корту - це загальний зал харчування. Відвідувач може вибрати будь-який вільний стіл, і не обов'язково це повинен бути стіл у безпосередній близькості до того ресторанчика, в якому він купив собі їжу.
Планування зони фуд-корту
Схема планування зони фуд-корту залежить від планування будівлі загалом. Але можна назвати кілька важливих схем. При проектуванні зони фуд-корту важливо враховувати схему переміщення відвідувачів у торговому центрі.
Лінійне планування
Лінійна схема. Коли точки видачі підприємств розташовані одну лінію, витягнуту вздовж усієї зали харчування. Цей принцип пристрою застосований у центрі «Lavina mall» у Києві. Лінійним розташуванням точок видачі може бути з двох сторін від зали живлення.

Кругове планування

П-подібна, кругова або дугоподібна. Досить часто використовується у торгових центрах. За таким принципом організовано пристрій у торгових центрах «Квадрат» та «Метроград» у Києві.
Острівне планування
Острівні (або локальні), коли через складне планування самої будівлі немає можливості сформувати єдиний зал для фуд-корту, точки видачі розташовані хаотично і без помітного принципу розміщення. Зал харчування також може мати єдиної виділеної території, і розбитий кілька невеликих ділянок. До такої схеми часто вдаються у разі розширення зони фуд-корту за рахунок сусідніх торгових зон, які спочатку не були передбачені як зона харчування.

На фуд-корті можуть бути представлені як і мережеві ресторани, так і окремі невеликі заклади. У США та Європі найчастіше в ресторанному дворику можна зустріти і поодиноких приватних продавців, які надають послуги харчування по сусідству з великими підприємствами.
Про користь фуд-кортів
В основі існування ресторанних двориків лежить насамперед економічна вигода. Економічна вигода кожному ресторанчику, серед тих, хто представлений на food-court і самому торговому центру, де розташований цей food-court. Якби у торговому центрі було представлено одне підприємство комунального харчування, його відвідувачі- це обмежене коло. А чим більше ресторанів представлено, тим більше охоплено відвідувачів. Вибір-наше все! Для самого торгового центру вигода пряма та непряма. У залі харчування відвідувач не затримується настільки довго, як у традиційному ресторані. Час їди скорочено до необхідного фізіологічного мінімуму. Тому пропускна спроможність таких ресторанчиків досить висока, навіть за умови недорогих страв в асортименті. Економічні витрати на реалізацію такого закладу теж невеликі, у порівнянні з рестораном у традиційному розумінні: дешеві меблі та оздоблювальні матеріали, мінімум докору, освітлення лише функціональне. Одним словом-вкладень щонайменше. Зі своїм завданням швидко і дешево нагодувати велику групу відвідувачів при мінімальних витратах, ресторан у food-court справляється на всі 100%.
PS. Наш новий проект ресторану в'єтнамської кухні "NEM" на фуд-корті в ТРЦ "LAVINA"
Смотрите по теме:
Виктор и Ольга Цвиль09.03.2020





